9 października 2024

Syrop klonowy — dlaczego warto wprowadzić go do kuchni?

Syrop klonowy, który często jest pierwszym skojarzeniem z Kanadą, w Polsce nadal nie cieszy się zbyt dużą popularnością. Warto jednak dać mu szansę, ponieważ produkt spożywczy wytwarzany z soku z klonu ma mnóstwo zalet. Sprawdź, dlaczego włączenie syropu klonowego do diety to zdecydowanie dobry pomysł.

 

Właściwości prozdrowotne

Korzystny wpływ syropu klonowego na zdrowie ma związek z bogactwem składników odżywczych. Taki produkt wykazuje też działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Regularne spożywanie niewielkich ilości syropu ze strony https://ratosnatura.pl/kategoria-produktu/syrop-klonowy/ może m.in. wzmocnić odporność, poprawić metabolizm i pomóc w obniżeniu cholesterolu. Ma też dobry wpływ na wątrobę, serce i mózg.

 

Alternatywa dla miodu i cukru

Po syrop klonowy warto sięgnąć podczas odchudzania, zwłaszcza jeśli największym wyzwaniem jest odstawienie słodyczy. Sto gramów tego produktu zawiera mniej kalorii niż miód i cukier, a różnica może wynosić nawet ok. 20-25%. Co ciekawe, słodki symbol Kanady można śmiało dodać nawet do wypieków. Syrop klonowy może też być świetną opcją dla osób uczulonych na miód.

 

Niepowtarzalny smak

Smak syropu klonowego jest bardzo charakterystyczny i zachwyca swoją głębią. Na dodatek produkt jest dostępny w wielu wersjach, które różnią się od siebie walorami smakowymi. Przykładowo w sklepie online Ratos-Natura można spróbować syropu przygotowanego z aż trzech rodzajów klonu — cukrowego, srebrzystego i czerwonego.